Golfsemester på nya Mallorca

HEM > RESEREPORTAGE > GOLFKUST MED VÄXTVÄRK

[ezcol_2third]

Golfsemester på nya Mallorca

Mallorca är ett semesterparadis som svenskar har rest till i mer än 40 år. Men någonting har hänt med Mallorca det senaste decenniet och idag lockar den vackra ön alla sorters resenärer.

Det har till exempel blivit populärt att åka på golfsemester till denna vackra ö. Vi på Golfresan bestämde oss därför för att upptäcka några av öns golfbanor och golfanläggningar.

Turistmyndigheterna har jobbat hårt för att sudda bort Mallorcas gamla stämpel som en grisfestdestination med slitna hotell och affärer som säljer trista souvenirer. I stället har det vuxit fram designhotell, gourmetrestauranger i små, mysiga bergsbyar och exklusiva spa‐ anläggningar. Många skulle säga att Mallorca har blivit mer hippt och chict. Bättre helt enkelt.

Det är också detta som är vårt delikata dilemma. Att hinna med allt som finns att se och uppleva på Mallis och att spela några av alla fina golfbanor.

SKÖNA GOLFRUNDOR PÅ MALLORCAS GOLFBANOR
Det finns cirka 20 golfbanor som ligger utspridda runt ön med viss koncentration på södra delen, runt Palma. Men börja med en rundtur i hyrbilen mot staden Cala Ratjada, knappt åtta mil norrut från flygplatsen. Bo gärna någon natt på LÍllot Suites. Här byggdes för övrigt Mallorcas första spa‐anläggning, och den som inte unnar sig en riktig massage efter en golfrunda missar en kick i livet.

Golfbanan hade tills nyligen lite dåligt rykte, men sedan något år tillbaka finns nya ägare och man har stora ambitioner för att förbättra och utveckla banan, bland annat i samarbete med nye svenska marknadschefen och tillika klubbchefen Mattias Amborn.
‐ Viktigast är helheten ‐ golfbanan, klubbhuset, restaurangen och servicen. Vi har lagt ner mycket arbete på att förbättra banan och den är populär bland medelgolfare. Särskilt kvinnor gillar den från röd tee. Och hål 15, ett korthål, anses av många som Mallorcas vackraste hål, säger han.

Dröjer du dig kvar och har tur att det är rätt vardagskväll, kan du ta del av en fantastisk grillbuffé i facklornas sken. Det är fullt på restaurangen och stämningen är härligt uppsluppen.
När vi nu ändå är på norra sidan av ön, passar det bra att spela Alcanada, nära Alcudia. Den anses som en av de bästa golfbanorna och förra året byggde man om alla greener, trots att de är från 2003. Numera är Bermudagräset utbytt, eftersom gästerna klagade på brungröna greener på vintern. Nej, grönt ska det vara, året runt.

MAT OCH CHARMIGA NÖJEN PÅ MALLORCA
Jag frågade en god vän som brukar resa ofta till Mallorca om några tips. Hon funderade en stund och sedan radade hon upp sina tips.
‐ I gamla Palma ligger La Boveda, en trevlig tapasrestaurang. Prova gärna pimimentos a la padrone. För den korvsugne finns öns speciella sort ‐ sobrasada. De lär ha 28 olika slags korvar och tapas. För att inte tala om oliverna. En kul detalj är öns egna drajor som är Palo och anisdrycken Casalla. Man sveper den som en snaps. Du måste också besöka baren Abbaco som ligger 50 meter från La Boveda.
‐ Några kilometer väster om Palma ligger Illetas. Där finns ett ställe som heter Virtual Club. Det är en kombinerad beachclub, lounge och nattklubb. Man kan sola, bada från klipporna och ta en drink i deras utomhuslounge.
‐ Och så måste du bara besöka Deià på västkusten. Det är charmig by och bo gärna en natt på det tjusiga, lilla hotellet La Recidencia med sin fantastiska krog El Olivo. Har du tur kan du stöta på skådespelarparet Michael Douglas och Catherine Zeta Jones, Michael Stipe, sångaren i REM du vet, eller Andrew Loyd Webber. De har hus i eller i närheten av Deià. Vad jag menar är att när man är på Mallorca, måste man köra runt lite på ön, upptäcka att det finns så mycket mer än stora badstränder med hotell. Men du ska ju hinna spela golf också…

GOLFRESORT OCH SPA PÅ SYDVÄSTRA MALLORCA
Åker man på den västra sidan tillbaka mot Palma, möter man ett Mallorca få känner till. Det är bergigt, kargt, vackert och slingrigt hela vägen och man bara måste stanna till i Deià, Fornalutx, Soller och Valdemossa. Det är mycket charmigt. Välj sedan att fortsätta ner mot sydväst, mot Andratx och vidare mot Camp de Mar.

Där finns en hotellpärla, Dorint Royal Golfresort & Spa. Det är precis så lyxigt som namnet säger. Hotellet är byggt i typisk Mallorcastil i färgerna guld och terracotta. Njut av rummen, av poolområdet, av restaurangerna och utsikten. Golfbanan är utanför knuten, Golf de Andratx. Den gillas av en del medan andra tycker att den är svår och trist. Men det finns några riktigt fina hål, bland annat avslutningshålet, ett par fem med vatten till vänster.

Ett tips avslutningsvis ‐ lämna inte Mallis utan att ha spelat en av de senast byggda golfbanorna, Son Gual. Den invigdes 2007 efter fem års kamp med tillstånd och tio års byggande totalt. Men det var värt att vänta på denna blivande klassiker. Marken ägs av en tysk familj och det ryktas att det var fem golfmedlemmar på en annan golfklubb, säkert tyskar, som började tjata på familjen att bygga en golfbana på marken.
‐ Vi lyssnade på dem, säger Andreas Palmer, sonen i ägarfamiljen och klubbdirektör. Hittills har vi nog plöjt ner drygt 40 miljoner euro och vi räknar med att det kostar runt 2500 euro om dagen bara att hålla bevattningen igång.

När du har spelat denna bana, kommer du att vilja bli medlem. 25 års medlemskap kostar 100 000 euro. Känner du att du inte vill chansa, är lite för gammal för den tiden, välj då tio år. Då kostar medlemskapet ”bara” 60 000 euro.

[/ezcol_2third] [ezcol_1third_end][tg_promo_box title=”Vad ingår i priset?” bgcolor=”#dedede” fontcolor=”#1a1a1a” bordercolor=”” button_text=”” button_url=”” buttoncolor=””]SNABBFAKTA – COSTA CALIDA
Var: Kuststräcka söder om Costa Blanca i sydvästra Spanien.
Största stad: Murcia, ca 450 000 invånare.
Flygförbindelser: Alicante, ca 1 timme. Inom kort ska även en ny internationell flygplats öppna i Murcia.
Antal golfbanor: 20 befintliga och ytterligare ett trettiotal planerade.
Klimat: Varmt Medelhavsklimat. Spaniens torraste och varmaste region.
[/tg_promo_box][tg_promo_box title=”Kontakta oss” bgcolor=”#ca0087″ fontcolor=”#ffffff” bordercolor=”” button_text=”” button_url=”” buttoncolor=””]

Intresserad av golfresa?
Kontakta oss på info@golfresan.se eller 0770 22 00 50.
[/tg_promo_box]

[/ezcol_1third_end]

[ezcol_1half][/ezcol_1half] [ezcol_1half_end][/ezcol_1half_end]

[ezcol_1half][/ezcol_1half] [ezcol_1half_end][/ezcol_1half_end]