Golfkust med växtvärk

HEM > RESEREPORTAGE > GOLFKUST MED VÄXTVÄRK

[ezcol_2third]

Golfkust med växtvärk

I flera år har Costa Calida varit Spaniens hetaste region för etablering av nya bostäder och golfbanor. Har verkligheten kommit ikapp?

Se Vende, Se Vende står det på vart och vartannat hus när vi lämnar Alicante och styr hyrbilen söderut mot Murcia.
Vi konstaterar snabbt att finanskrisen har slagit hårt mot bostadsmarknaden i Spanien. Har du pengar över och vill investera i ett utlandsboende är detta definitivt platsen. Sydöstra Spanien och Costa Calida har landets bästa klimat med ett minimum av regn samt hög och jämn temperatur.

Vi tar tempen på Spaniens nya golfkust Costa Calida, ”den varma kusten”. Regionen runt Alicante, Costa Blanca, har
under lång tid varit ett hett golfresmål för oss nordbor, med klassiska golfbanor som Villamartin Golf Club, Real Club de Golf Campoamor, Club de Golf Oliva Nova, La Sella och många fler.

Lite drygt 10 mil längre söderut byter Costa Blanca namn till Costa Calida, som länge stoltserat med en av Spaniens bästa golfanläggningar – La Manga Club med golfbanorna La Manga Club North Course, La Manga Club South Course och La Manga Club West Course. Mästerskapsbanan La Manga Club South Course är bättre än någonsin efter de senaste förbättringarna och här finns ytterligare två roliga banor – en klassisk spansk parkbana och en lite mer knixig skapelse, där du verkligen måste tänka golf för att scora.

Fram till för bara några år sedan var La Manga i stort sett det enda som lockade golfare till Costa Calida, men det har hänt en hel del sedan dess. Under de tre senaste åren har inte mindre än 14 nya golfbanor öppnat, och ytterligare ett stort antal planeras.

Vårt första stopp blir på Roda Golf & Beach Resort, där vi lägger rabarber på en fräsch, nybyggd lägenhet med gångavstånd till golfbanan.
Roda Golf & Beach Resort är den nya typen av spansk golfresort. Vi har tidigare tvingats vänja oss vid golfbanor som nästan är ospelbara då lägenheter och hus ligger alldeles för nära banan. Så är det inte här. Hus och lägenheter ligger på ena sidan av resorten och golfbanan på den andra. Med andra ord störs du inte av en massa hus under rundan.

Arkitekten Dave Thomas har skapat en suverän semesterbana av absolut högsta klass. Klassisk, spansk parkbana med en hel del palmer, låga buskar, lite waste areas och självklart några utmanande vattenhinder. Varje hål ramas in av uppbyggda kullar vilket gör den relativt platta marken omväxlande och varje hål spelas som i sitt eget rum.

Att vi bedömer den som en semesterbana är ett gott betyg. Roda Golf Course är inte för lång men samtidigt väldigt utmanande och man tröttnar absolut inte på den. Kort och gott en välbyggd och genomtänkt golfbana.

Roda består faktiskt av en bana till, Corvera Golf & Country Club, som ligger 30 minuter in i landet, mot bergen. Även här är golfanläggningen väl genomtänkt och utan hus i spel. Olazabal står för designen av denna pärla. Den är lite mer kuperad och vi spelar med strålande vyer mot bergen som ramar in banan. Det är en fantastiskt trevlig parkbana, om än lite ung, men den växer nog till sig.
Bor du på Roda Golf & Beach Resort kan du välja ett prisvärt greenfeepaket med närbelägna Peralejo, La Serena och Lo Romero. Med andra ord har du fem golfbanor inom 30 minuter från ditt boende och variationen är total.

Paralejo är en utmanande och modern Ballesterosbana med en blandning av långa, tuffa och korta, roliga hål plus välplacerade vattenhinder. La Serena är en lite trixigare men väldigt rolig bana med en hel del vatten. Lo Romero är en rolig och lätt kuperad golfbana med en del pinjeskog.

Att banorna är moderna och håller hög klass beror på att ingen av dem är mer än några år gammal. Klubbhusen är påkostade och restaurangerna magnifika. Här finns det verkligen tid till att njuta, även efter golfrundan.

Efter några härliga dagar på Roda Golf & Beach Resort rör vi på oss till en av de verkliga tungviktarna på Costa Calida – Polaris World.
Hela Polaris är faktiskt osannolikt. För några år sedan fick man idén att bygga en golfresort med villor och lägenheter som kantade banan. Konceptet var genialt. Hög kvalitet på husen och låga priser. Billigare än Costa del Sol, Costa Blanca och Costa de la Luz. Samtliga lägenheter och villor på Polaris Mar Menor såldes innan de byggdes.

Ganska snart köptes mer mark upp och när vi besöker regionen – fem år efter första spadtagen – sägs över 12 000 lägenheter vara sålda, fördelade på sex olika anläggningar. Var och en med en egen, Nicklausdesignad artonhålsbana!

Hela härligheten marknadsfördes som ”Nicklaus Golf Trail” och tanken var att konceptet så småningom skulle bestå av nio golfbanor inom 2,5 mil. Däribland några ”Best of”‐banor, bestående av kopior av de bästa hålen från alla Jack Nicklaus banor runt om i världen.

Nu är det självklart inte Jack själv som ritat banorna, men en av dem – Condado del Alhama – är en så kallad Signature Course, vilket innebär att han i egen hög person varit på plats för att säkerställa kvalitet och utförande. Condados arton hål är verkligen magnifika men vid vårt besök är den gigantiska resorten ännu inte helt färdigställd och vi kan inte undfly en känsla av ödslighet.

Kan verkligen alla lägenheter i dessa oändliga rader av flerbostadshus vara sålda? Det känns osannolikt.

Några månader senare står det klart att allt inte står rätt till. Polaris säljer tre av sina sex befintliga banor – varav Condado är en – och det är högst oklart om de vilda planerna kommer att förverkligas.

Tills vidare marknadsförs endast golfbanorna La Torre Golf Course, El Valle Golf Course och Hacienda de Riquelme – vilket i och för sig är mer än tillräckligt.

El Valle Golf Course är den bana vi uppskattar mest. Hålen sveper fram i böljande terräng mellan klippor, wasteareas och snårbuskar och helheten ger en känsla av att man spelar i Klippiga bergen. Några hus finns i spel, javisst, men inte så att det stör.
Riktigt fin är även La Torre Golf Course, även om den har ännu fler hus och pooler (!) i spel. Tack vare generösa landningsytor träffar du ändå oftast fairway – om du undviker de enorma, Nicklaustypiska bunkrarna – och banan är som helhet en ganska snäll skapelse, med suverän kvalitet. Rätt och slätt en utsökt underhållande semesterbana, med boendet på armlängds avstånd.

Det femstjärniga InterContinental La Torre Golf Resort och eleganta lägheter alldeles intill banan gör La Torre till en fullfjädrad golfresort. Flera restauranger, pubar och en nattklubb är samlade runt ett mysigt torg, vilket gör att det egentligen inte finns någon anledning att lämna anläggningen.

Det troliga är nog ändå att du kommer ”spela runt” i stället för att vara La Torre trogen. Det är ju bara 15‐20 minuter mellan banorna, som alla är väl värda att spela.

Hacienda de Riquelme, slutligen, är även den en ganska ursprungstypisk parkbana med inslag av råbarkade wasteområden, ett myller av bunkrar och mycket vatten. Den är ganska lång och har greener som dessutom är förrädiskt ondulerade och synnerligen svårbemästrade. Sammantaget en tuff utmaning och den svåraste av trion i Nicklaus Golf Trail.

Utöver jätten Polaris, utmanaren Roda med samarbetspartners och klassikern La Manga, finns ett tiotal fristående banor och anläggningar i regionen.

Om vi glömmer golfen för ett ögonblick finns flera argument som talar för regionen. Det ljuvliga klimatet har vi redan nämnt och när vi lägger till härliga stränder, historiska sevärdheter, storstaden Murcia och en helt ny flygplats, blir det svårt att hitta en region som kan matcha Costa Calida när det gäller semestergolf.

Trots finanskris är kusten het, inte bara på grund av 317 soldagar per år.

[/ezcol_2third] [ezcol_1third_end][tg_promo_box title=”Vad ingår i priset?” bgcolor=”#dedede” fontcolor=”#1a1a1a” bordercolor=”” button_text=”” button_url=”” buttoncolor=””]SNABBFAKTA – COSTA CALIDA
Var: Kuststräcka söder om Costa Blanca i sydvästra Spanien.
Största stad: Murcia, ca 450 000 invånare.
Flygförbindelser: Alicante, ca 1 timme. Inom kort ska även en ny internationell flygplats öppna i Murcia.
Antal golfbanor: 20 befintliga och ytterligare ett trettiotal planerade.
Klimat: Varmt Medelhavsklimat. Spaniens torraste och varmaste region.
[/tg_promo_box][tg_promo_box title=”Kontakta oss” bgcolor=”#ca0087″ fontcolor=”#ffffff” bordercolor=”” button_text=”” button_url=”” buttoncolor=””]

Intresserad av golfresa?
Kontakta oss på info@golfresan.se eller 0770 22 00 50.
[/tg_promo_box]

[/ezcol_1third_end]

[ezcol_1half][/ezcol_1half] [ezcol_1half_end][/ezcol_1half_end]

[ezcol_1half][/ezcol_1half] [ezcol_1half_end][/ezcol_1half_end]